مديرگروه واحد ارتقاء سلامت اجتماعي رواني و اعتياد استان يزد گفت: مصرف شيشه در طول چند ماه عوارضي را به وجود ميآورد، که مصرف هروئين حتي در طول چندين سال به وجود نميآورد.
به گزارش سلام لردگان؛به نقل از سينا نيوز، دکتر محمدهادي فرحزادي مديرگروه واحد ارتقاء سلامت اجتماعي رواني و اعتياد استان يزد طي يادداشتي به عوارض مصرف شيشه پرداخت.
*****
در طول حيات بشر تهديدهاي زيادي وجود داشته که سلامت و حيات وي را با خطر روبهرو کرده است ولي انسان با استفاده از نيروي تفکر و تعقل خود توانسته است از پس تک تک اين مشکلات برآيد.
کشف و توليد مواد اعتيار آور جديد و هجوم مصرفکنندگان به سمت آن مواد از جمله مخاطرات هميشگي سلامت افراد جامعه به خصوص نوجوانان و جوانان بوده است. توليدکنندگان مواد، تبليغات خود را درست منطبق بر نيازهاي روز جامعه طراحي مي کنند. مثلاً دارويي يا موادي را توليد و به بازار عرضه ميکنند؛ با اين ادعا که اثراتي بر چاقي يا لاغري، بالا بردن تمرکز و دقت، پرخوابي يا کم خوابي، برطرفکننده چين و چروک پوست، افزايش دهنده قدرت جنسي و يا ديگر ادعاهايي واهي بر توليدات خود دارند. البته کاملاً مشخص است برعهده ما است که با مطالعه فراوان به بررسي موضوع بپردازيم و به صحت يا سقم اين ادعاها برسيم.
يکي از انواع موادي که در دهههاي اخير نسبتاً پر مصرف شده است موادي مانند آيس، شيشه يا کريستال است. وجه تسميه اين ماده به جهت شکل ظاهرياش که شبيه خرده شيشه، تکههاي کوچک يخ، يا به صورت دانههاي ريز است.
شيشه در حقيقت هيدروکلرايد مت آمفتامين است. مهمترين ترکيب اين ماده محرک همان آمفتامين يا مت آمفتامين است که در آزمايشگاههاي غير قانوني ساخته ميشود. سابقه توليد و مصرف آن به قبل از جنگ جهاني دوم ميرسد.
آمفتامين در زمان جنگ جهاني دوم به عنوان يک داروي مؤثر در رفع افسردگي سربازاني که مي جنگيدند يا قرار بود ساعات طولاني براي جنگ بدون استراحت بيدار بمانند و نياز به انرژي بالا داشتند مورد استفاده قرار گرفت. بعد از مدتي استفاده، عوارض خطرناک آمفتامين و قابليت اعتيادزايي آن مشخص شد و استفاده دارويي از آمفتامين کنار گذاشته شد. ليکن توليدکنندگان مواد مخدر، اين ماده را در تهيه مادهاي جديد براي فروش و دستيابي به بازاري جديد به کار بردند. احتمالاً اولين و مهمترين مادهاي که از آمفتامين به وجود آمد و در سطح گستردهاي توسط جوانان و نوجوانان مصرف شد قرصهاي اکستازي بوده است. البته شيشهاي که امروزه در بازارهاي داخلي کشورمان وجود دارد به صورت کريستالهاي ريز مثل دانههاي شکر است که در بسته بنديهايي پلاستيکي کوچک خريد و فروش ميشود. اين ماده به شکلهاي ديگري از جمله بلورهاي شفاف و تيز و.... نيز عرضه ميشود.
چگونه اعتياد به شيشه اتفاق ميافتد؟
عوارض مصرف شيشه بسيار خطرناک وجبران ناپذير است. مصرف کنندگان اين ماده در دفعات اوليه مصرف ،گاه تا ۲۷ ساعت نمي خوابند. در اين مدت سطح بالائي از انرژي، توهم ، خيره شدن به يک نقطه براي چندين ساعت و رفتارهاي بي پروا را تجربه مي کنند. پس از ازبين رفتن اثر اين ماده شخص مصرف کننده طوري احساس خستگي مي کند که ممکن است تا ۸۴ ساعت به طور پيوسته بخوابد و پس از بيداري دچار سردرد هاي شديد، بي قراري، لرزش و حرکات غير عادي اعضاء بدن ميشود. پس همانطور که متوجه شديد کم خوابي اوليه به عوارض پس از آن نميارزد.
مصرفکننده شيشه براي از بين بردن اين حالات معمولاً دوباره آن را مصرف ميکنند و به همين دليل است که متخصصان معتقدند اعتياد به شيشه در همان مصرف اول اتفاق ميافتد.
آشنايي با مختصري از عوارض مصرف شيشه
مصرف شيشه در طول چند ماه عوارضي را به وجود ميآورد، که مصرف هروئين حتي در طول چندين سال به وجود نميآورد.
۱.انجام حرکات جنون آميز و خطرناک بعلت عدم کنترل فرد بر اعمال خويش و از بين رفتن نظارت عقلاني بر رفتار.
۲. ايجاد توهمات بينائي و شنوائي
۳. انجام کارهاي غير اخلاقي و خطر ساز که اين مساله در بسياري از موارد مي تواند منجر به ابتلا فرد به بيماريهاي خطرناکي نظير ايدز و هپاتيت شود.
۴. تحريک پذيري و بروز رفتارهاي پرخاشگرانه و تحريک آميز.
۵. کاهش شديد حافظه و بروز افسردگي؛ در تبليغات اين ماده به افزايش دقت و حافظه اشاره شده است که در واقع در اين بيماران کاهش دقت و حافظه اتفاق ميافتد.
۶. اضطراب، گيجي، لرزش اندام ها، تشنج و درنهايت ايست قلبي و مرگ.
۷. کاهش قدرت اراده و تصميم گيري فرد که منجر به عدم تمايل جهت درمان مي گردد.به همين جهت اين بيماران کمتر جهت درمان مراجعه ميکنند.
۸. آسيب هاي شديد کبدي
۹. جوش هاي صورت، چين و چروک پوستي و پيري زودرس. جالب است که در تبليغات آن ذکر شده که باعث شادابي و جواني ميشود.
۱۰. ايجاد عفونت در دستگاه گوارش خصوصاً روده ها.
۱۱.کوچک شدن بيضه ها به همراه درد شديد، تضعيف قواي جنسي. اين عارضه هم درست برعکس آنچه در تبليغات شيشه عنوان شده روي ميدهد و مصرف آن نه تنها کاهش قدرت جنسي را در فرد بوجود مي آورد بلکه فرد را به سمت انحرافات جنسي سوق ميدهد.
۱۲. اختلال شديد در عملکرد دريچه پروستات که اين مشکل بعد از گذشت ۶ ماه از مصرف خود را نشان ميدهد.
۱۳. افزايش فشارخون،افزايش دماي بدن، افزايش سرعت تنفس و ضربان قلب از اثرات حاد مصرف متامفتامين است.
۱۴. اثرات رواني منفي مصرف مي تواند شامل: گرفتگي شديد عضلات معده، لرزش در اندام، دندان قروچگي، اختلال در عادت ماهيانه، بي خوابي و مورمور شدن يا احساس اينکه کرمي در زير پوست ميلغزد، است.
۱۵. سکته قلبي حاد و سکته مغزي نيز در مصرف کنندگان شيشه گزارش شده است.
۱۶. پوسيدگيهاي حاد دندان و شکستگي دندان و بيماري هاي لثوي(براي مثال؛ورم لثه،التهاب لثه)، زخم هاي دندان و سندروم مفصل گيجگاهي،فک تحتاني مرتبط با دندان قروچگي و همچنين زخمها و عفونت هاي پوستي.
۱۷. ميزان حبس و ديگر مسائل قضايي براي معتادان متافتامين افزايش يافته است؛ به اين معني که رابطه قوي و مثبت بين اعتياد به متامفتامين و انجام کارهاي غير قانوني وجود دارد.
۱۸. توهمات آزاردهنده: افرادي که شيشه مصرف ميکنند پس از مدتي شديدا بد بين مي شوند ،همه مردم را دشمن خود مي دانند و فکر ميکنند سيستم هاي امنيتي همه به دنبال آنها هستند. آنها تصور ميکنند، حتي درخانه آنها ابزار مراقبت کار گذاشتهاند. به نزديک ترين افراد خانواده خود نيز شديدا بدبين مي شوند.
اگر متاهل باشد تصور ميکند همسرش به او خيانت ميکند، فکر ميکند فرزندانش متعلق به او نيستند.
وقتي با او صحبت ميکنند حاضر به پذيرفتن صحبت ديگران نيست فکر ميکند همه اشتباه مي کنند و فقط اوست که درست فکر ميکند . يکي از تفکرات اين افراد اين است که فکر ميکنند از بعد از مصرف شيشه بسيار پيشرفت کردهاند و چيزهايي را مي فهمند که ديگران نميفهمند!!!
۱۹. بيماريهاي رواني شديد که بعضي از آنها با قطع مصرف شيشه هم ماندگار هستند.
۲۰. در بعضي از مصرفکنندگان مرگ آني نيز گزارش شده است.
با نگاهي به اين بيست گروه از عوارض ذکر شده مصرف شيشه مشخص ميشود که علاوه بر اينکه مصرف آن هيچ اثري بر لاغري و خوش اندامي، جواني، افزايش قدرت جنسي و جسمي، تمرکز و توجه و افزايش قدرت حافظه ندارد بلکه مصرف مداوم آن در تمام موارد فوق اختلال ايجاد مي کند. بدتر آنکه بعضي از عوارض شيشه حتي پس از ترک مصرف نيز وجود دارد.
انتهاي خبر/